PIC’i programlamak için ilk önce yazdığımız program komutlarının makine diline (1 ve 0 lardan oluşan biçime) yani HEX koduna çevrilmesi gerekir. Bunun için bir derleyiciye (compiler) ihtiyacımız vardır. Eğer programı yazmak için Assembly dilini kullanıyorsak her hangi bir editör kullanmamız yeterli olacaktır.
Editörde yazılan program dosyası kaydedilirken uzantısının mutlaka “.asm” olması gerekmektedir. Dos ortamında dosyanın uzantısı “.asm” olarak değiştirilebilir. MPASM (assembler) derleyicisi ile HEX dosyası oluşturulur.
Hem editör hem de derleyici arayüzene sahip MPLAB programını kullanmak kolay olacaktır. Şimdi yapılması gereken HEX biçimindeki dosyanın PIC mikro denetleyicinin program belleğine gönderilmesidir. HEX biçimindeki program kodlarının, PIC’in program belleğine gönderebilmek için programlayıcı yazılım ve donanım ara yüzüne ihtiyacımız vardır.
Yazılım olarak bu modülde IC-PROG programını kullanıyoruz. Bu yazılım birçok programlayıcı donanımını, bilgisayarımızın seri veya paralel portlarını kullanarak desteklemektedir. Bilindiği gibi PIC içerisine program yazdırabilmek için programlama donanım ve yazılımın uyumlu olması gerekmektedir.
Programlayıcı donanımları bilgisayarımızın seri, paralel veya usb portlarını kullanmak üzere tasarlanmış olabilir. Bu nedenle seri, paralel veya usb programlayıcı olarak da isimlendirilebilir.
Dolayısı ile programlayıcı yazılımı da aynı port üzerinden iletişim kurmalıdır. Bu modülde kullandığımız programlayıcı donanımını AN589 programlayıcı protokol şartlarına göre tasarlanmıştır ve PIC16F84’e RB6 ve RB7 portları üzerinden seri iletişim protokolü ile veri aktarımı sağlanır.
PIC’ın nasıl programlanacağı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için PIC Kurslarına başvurabilir, PIC Programlamayı uzmanından daha detaylı bir şekilde edinebilirsiniz.