PIC Programlamak İçin İhtiyaç Duyulanlar

pic programlama ihtiyaçlarPic programlayıcının geliştirilmesi aşağıdaki resimde gösterilmiştir.

PIC 16F84 mikro denetleyicisini programlamasını ve uygulamaların nasıl yapılacağını öğrenmek için bilinmesi ve sahip olunması gereken donanımlar aşağıda listelenmiştir:

Kişisel Bilgisayar

OS (İşletim sistemi) :Windows 95, 98, 2000, Me, XP, Vista, Windows 7,8,….

Özellikleri: Pentium 75MHz ve üstü, paralel port veya seri port veya USB portlardan birine sahip olmak.

Bir Metin Editörüne Sahip Olmak ve Kullanabilmek

Metin editörü olarak txt uzantılı editörler kullanılabilir ya da PIC programlarını yazabilmek için MPLAB-IDE yazılımları kullanılabilir.

Assembly dilinde yazılacak olan program kodlarının kayıt edilebileceği metin editörü “.asm” uzantılı olarak kayıt edilmelidir. MPLAB programı, Microchip Technology Co. (United States) firması tarafından geliştirilmiştir.

PIC Assembler Programına Sahip Olmak

Bir metin editöründe yazılmış olan pic assembly program kodları, İngilizce’deki bazı kelimelerin baş harflerinin birleştirilmesi ya da kelimelerin kısaltmalarından oluşur.

Aynı zamanda sayı sistemlerinin ifadeleri de bulunur. Bu kodlamaların pic mikro denetleyicisi tarafından algılanması mümkün değildir. Bu nedenle bu program kodlarının PIC’in anlayabileceği makine diline dönüştürülmesi gerekir.

Assembly dilinde yazılmış olan program kodlarını PIC’in anlayabileceği makine diline çeviren bir programa ihtiyacımız vardır. MPASM isimli program hem DOS hem de Windows altında, PIC Assembly dilinde yazılmış program kodlarını makine diline dönüştüren sürümleri bulunmaktadır.

Microchip firması tarafından geliştirilen MPLAB programı içersinde hem bir metin editörü hem de MPASM assembler programı bulunmaktadır.

PIC Mikro Denetleyicisi

Aşağıdaki şekilde ve uygulamalarımızda bundan sonra kullancağımız PIC 16F84A entegresi resmi bulunmaktadır.

pic programlama microchip

PIC Programlayıcı Donanımına Sahip Olmak

Makine diline çevrilmiş olan “.hex” uzantılı program kodlarının PIC içerisine yazdırılabilmesi için bir elektronik donanıma ihtiyaç vardır. Bu donanım

PIC programlayıcı olarak isimlendirilir. Bizim PIC programlayıcı elektronik devremiz, PIC uygulama devresi ile birleştirilmiştir ve bu elektronik devrenin tümüne PIC kartı adını vermekteyiz. Bahsedilen PIC kartlarının aynısını ya da benzerini piyasada bulmak mümkündür.

PIC Kursları

PIC Programlayıcı Yazılımına Sahip Olmak

MPASM assemler programı ile derlenerek “.hex” uzantılı olarak oluşturulan PIC’in anlayabileceği makine dilindeki program kodlarının PC’den alınıp PIC içersine yazdırılabilmesi için gerekli olan yazılımdır. Bu programı çalıştırdığınızda bazı ayarlamalar yapmanız gerekmektedir.

PIC Kursu

Tesla Akademi PIC Kursları ile PIC Programlama ile ilgili tüm eksiklerinizi kapatarak temelden en ileri seviyeye kadar PIC Programlama temellerini öğrenirsiniz. PIC Kursları yüzde yüz öğrenme ve uygulama garantilidir.

Bu girdi etiketlenerek gönderildi. Bookmark permalink.